کد مطلب: 204631
تالاب ها؛ فيلترهايي براي آلودگي هاي طبيعي
تاریخ انتشار : 1399/11/16 11:55:40
نمایش : 1144
تالاب به تجديد ذخيره آب‌هاي زيرزميني کمــک مي‌کند و مانند فيلترهايــي براي آلودگي‌هاي طبيعــي کاربرد دارند.
به گزارش هفت چشمه به نقل از  جهانبين نيوز؛ تالاب‌ها از جمله مولدترين محيط‌هاي جهان‌ و گهواره‌هاي تنوع زيستي دنيا هستند که با فراهم ساختن آب و قابليت زادآوري اوليه، نقش مهمي در بقاي گونه‌هاي بي‌شماري از گياهان و جانوران وابسته به خود ايفا مي‌کنند.

تالاب به تجديد ذخيره آب‌هاي زيرزميني کمــک مي‌کند و مانند فيلترهايــي براي آلودگي‌هاي طبيعــي کاربرد دارند. 

با وجود تمام فوايدي که تالاب‌ها دارند، برخي از آن‌ها در سطح جهان به مرور به سمت نابودي کشيده مي‌شوند که دليل عمده آن، آگاه نبودن و نداشتن شناخت درست از تالاب‌هاست.



تالاب ها مراکز مطمئني در حفظ جوامع و تنوع زيستي و فرهنگي به شمار مي روند

در برخي از جوامع روابط پيچيده فرهنگي و اجتماعي، بين مردم و تالاب ها برقرار است لذا توجه به نقش مردم در برنامه هاي مديريتي و بالطبع حفاظتي تالاب ها، بخصوص در مناطق ساحلي از اهميت خاصي برخوردار است.

در واقع تالاب ها مراکز مطمئني در حفظ جوامع و تنوع زيستي و فرهنگي به شمار مي روند، در بيشتر مناطق نيز مردم از تالاب ها به عنوان مراکز تفريحي استفاده مي کنند.

در کشورهاي توسعه يافته، دولت ها با فراهم نمودن امکانات آموزشي، پژوهشي و تفريحي براي استفاده مردم زمينه هاي لازم در جهت حفاظت از تالاب ها را فراهم مي نمايد.

در کشور ما نيز ضروري است که با آشنا کردن اقشار مختلف مردم اعم از دانش آموزان، دانشجويان و عامه مردم با کالاها و خدمات بالفعل و بالقوه تالاب ها، فرهنگ مشارکت در حفاظت از اين پهنه ها ارتقا يابد. توجه به نيازها و خواسته هاي مردم در توسعه، حفاظت و برنامه ريزي براي تالاب ها، از ملزومات مشارکت مردم در برنامه هاي مديريت و حفظ اين عرصه ها به شمار مي رود.



تالاب هاي چهارمحال و بختياري در ارتفاع بيش از دو هزار متر قرار گرفته اند

استان چهارمحال و بختياري داراي شش تالاب مهم است که اين تالاب‌ها نقش حياتي براي بسياري از جانوران و پرندگان دارد.

 ويژگي بارز و مهم اين تالاب‌ها نسبت به ساير تالاب‌هاي ايران قرار گرفتن آن‌ها در ارتفاع بيش از دو هزار متري است.

وجود آب‌بندها، باتلاق‌ها و تالاب‌هاي طبيعي در اين منطقه سبب شده است تا هزاران پرنده بومي و مهاجر در اين زيستگاه‌ها به‌طور دايم و موقت زندگي کنند.

واقع شدن تالاب‌هاي چهارگانه چغاخور، گندمان، علي آباد و سولقان  و دو تالاب چال تر و چال خشک در گستره چهارمحال و بختياري شرايطي ويژه و منحصر به فردي را براي اين قطعه از طبيعت کشور به لحاظ ارزش‌هاي زيست محيطي و ظرفيت‌هاي اکوتوريسمي به ارمغان آورده است.

تالاب‌هاي  که به صورت زنجيروار از ضلع جنوبي شهرستان بروجن، در امتداد کوه کلار به طرف غرب منطقه گسترده شده و با ايجاد يک مجموعه بزرگ زيستي، زيستگاه‌هاي کم همتاي پرندگان مهاجر و ماهيان منحصر به فرد است.

اين مجموعه تالابي بزرگ و ارزشمند، چهارمحال و بختياري را به يکي از شاه راه‌هاي عبور پرندگان مهاجر و آبزي از کشورهاي اروپايي و روسيه و استان‌هاي شمالي کشورمان به سمت کشورهاي حوضه خليج فارس تبديل کرده است.



مشارکت مردم در حفظ تالاب ها تاثير بسزايي دارد

شهرام احمدي مدير کل محيط زيست چهارمحال و بختياري گفت: امروزه ارزش اکوسيستم‌هاي تالابي برکسي پوشيده نيست.
وي تصريح کرد: تالاب‌ها در کنترل سيلاب‌ها، پالايش و افزايش کيفيت آب، تثبيت جريان آب نهرها و رودخانه‌ها موثر بوده و زيستگاه مناسبي براي آبزيان و حيات وحش به وجود مي‌آورند.

احمدي با برشمردن تعامل‌هاي ايجاد شده بين دستگاه‌هاي دولتي، سازمان‌هاي مردم نهاد و مردم محلي، همچنين مقايسه وضعيت سابق و کنوني تالاب‌هاي استان، تصريح‌کرد: مشارکت مردم در برنامه‎هاي حفاظتي و احياي اين تالاب مي‎تواند به عنوان الگويي مناسب براي احياي تالاب‎ها مطرح شود.

به گزارش جهانبينم نيوز؛ 2فوريه برابر با 4 بهمن‌ماه، روز جهاني تالاب‌ها نام‌گذاري شده‌است. 50 سال پيش در چنين روزي، در شهر رامسر ايران، معاهده‌اي جهاني براي حفاظت از تالاب‌ها به تصويب رسيد که به «معاهده رامسر» مشهور شد.

در ابتدا اين معاهده به امضاي نمايندگان ۱۸ کشور شرکت‌کننده رسيد، اما امروزه ۱۶۰ کشور جهان عضو اين پيمان هستند.
 
انتهاي پيام/1020ج
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg